Van de 1600 bedrijven die zijn aangesloten bij het Sociaal Fonds Recreatie, zijn er jaarlijks maar zo’n 500 die gebruik maken van de tegemoetkoming in cursuskosten. Slechts een derde laat het personeel dus kosteloos bijscholen. Dat is toch raar?! Laat ik dit gegeven daarom eens vanuit verschillende hoeken bekijken.
Onbekend: Ik kan me voorstellen dat er ondernemers zijn die gewoon niet weten dat deze regeling bestaat en er daardoor geen gebruik van maken. Bij deze geldt dat argument in ieder geval niet meer voor de lezers van deze blog.
Associatie: Ik kan me voorstellen dat de term ‘subsidie’ weerstand oproept: omslachtig, bureaucratisch, veel gedoe en addertjes onder het gras. Bij SFR is dat niet, zolang je de eerste keer even de tijd neemt om alles administratief te regelen. Daarna weet je hoe het werkt en is het een kwestie van bestanden uploaden (loonstroken, deelnemerslijst en factuur).
Liquiditeit: trainingen vinden over het algemeen plaats voorafgaand aan het seizoen, op het moment dat het geld nog verdient moet worden. Dan kan de liquiditeit een belemmering zijn om personeel te trainen. Echter, met het sectorplan recreatie zijn er ook trainingen waarbij de factuur rechtstreeks naar SFR gaat! Ondernemers betalen dan dus helemaal niets meer.
Spaarpot: In plaats van subsidie zou je het ook kunnen zien als een spaarpot waar je structureel elke maand een bedrag in stopt. Vanuit de CAO Recreatie wordt dit automatisch met de premies verwerkt. Het is dus je eigen geld dat je laat verdampen als je het niet jaarlijks opneemt.
Concurrentie: tweederde van de aangesloten bedrijven maakt geen gebruik van de regel maar draagt wel premies af. Daarmee zou je kunnen zeggen dat je bijdraagt aan de verbetering van het personeel van je concurrenten, in plaats van je eigen personeel.

Even kort door de bocht: via de bijscholingsregeling van SFR wordt nu tot maximaal 800 euro per medewerker per jaar uitgekeerd. Wilt u weten hoe dat werkt? Stuur mij een berichtje, dan mail ik u de uitleg van deze regeling op 1A4. Heel simpel en overzichtelijk.

Met veel groeten,

Olivier Oostelbos