De zomervakantie is in volle gang en op de vakantieparken draaien de animatieteams flink door. Heerlijk om te zien hoe de bedrijven hun eigen draai geven aan de omstandigheden waar je niet altijd invloed op hebt, zoals vakantiepark ‘t Zand (Alphen) waar vorige week warme chocomelk en dekentjes werd uitgedeeld vanwege het slechte weer en prompt volop in de schijnwerpers stond van diverse media waaronder Hart van Nederland. Gaaf!

Het mooie van die actie vind ik vooral het gegeven dat je zelf heel veel invloed uit kunt oefenen op de sfeer en beleving van de gasten. Meer nog dan je zelf wellicht denkt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de minidisco die ‘s avonds wordt gegeven op veel parken. Hoeveel jongetjes dansen daarin mee? Dat zijn er meestal niet veel en voor een groot deel ligt dat niet aan die jongetjes. Mijn zoon Jop is 9 en vindt de minidisco hartstikke leuk. Toch danste hij vorige week niet mee op de camping waar wij een week stonden, maar zat hij in het publiek mee te kijken. Sterker nog: er was op een gegeven moment letterlijk niet één jongetje dat meedanste. Dat lag niet aan de meiden van het animatieteam. Die deden echt wel hun best om ook de jongens van de tribune te halen. Het lag echter wel aan de teamleider – een jongen – die elke avond de presentatie deed en zich verschool achter de muziek. Zonder zelf mee te dansen.

Jop vond deze teamleider vet cool, want “hij kan alles”: voetballen, dj-en, breakdancen en meer. Ik durf te wedden dat mijn zoon – plus nog een hoop andere jongens – mee had gedanst als deze teamleider zelf ook actief de leiding had genomen bij de minidisco.

Uiteraard moeten we daarbij rekening houden met het feit dat er nou eenmaal meer meiden dan jongens zijn die animatie doen. Maar als je dan jongens hebt, plan ze dan slim in op het doel dat je wilt bereiken. En dan wordt het ineens weer minidisco in plaats van meidendisco.

Met veel groeten en een goede (na-)zomer,

Olivier Oostelbos