Ik begrijp helemaal niets meer van die politieke debatten. Volgens mij is het de bedoeling van verkiezingen om duidelijk te maken aan kiezers waar je als partij voor staat, zodat de kiezers zich kunnen identificeren met een partijprogramma. Dat zou beteken dat je vooral duidelijk moet maken wat je sterke punten zijn, je USP’s, je ‘normen en waarden’. Vooral over dat laatste wordt veel gesproken in al die debatten, maar wat ik zie is een arena met jasjes-dasjes die er een strijd van maken om elkaar juist onderuit te halen in plaats van je zelf te promoten. Of ben je jezelf aan het promoten als je de beste bent in het onderuit schoffelen van de anderen? Want dat is wat er nu wel beloond wordt. De winnaar van een debat is degene die het best de anderen onderuit haalt op wat die ooit heeft gezegd of gedaan. En daar kan ik dus helemaal niets mee, want dat zegt niets over hoe die winnaar mijn land gaat besturen. Sterker nog: wil ik wel een politicus die goed is in anderen onderuit halen? Of wil ik een premier die in staat is iets op te bouwen op een positieve manier? Naar mijn idee gaan al die debatten aan hun doel voorbij.

Laat ik een vergelijking maken met de vrijetijdssector. Stel je voor dat op de vakantiebeurs zes verschillende aanbieders naast elkaar een stand hebben. Prachtig aangekleed met posters en dikke folders ter informatie. De een ziet er wellicht gevoelsmatig aantrekkelijker uit dan de ander, maar je besluit om ze allemaal een kans te geven. Daarom ga je met de aanbieders van vakanties in gesprek. Stel dat ze dan alleen maar de andere aanbieders lopen af te zeiken: “Hun service is slecht, het hotel stinkt, vorig jaar waren er drie zieken door voedselvergiftiging, er is ooit iemand verongelukt in hun zwembad, hun personeel is altijd chagrijnig of hun zwembadwater is altijd zo koud!!”

Dat zou bij mij niet werken. Vakantie moet een goed gevoel opleveren. Dan moet je niet aan komen zetten met negatief gezeur over een ander.
Datzelfde geldt voor politiek: de bestuurders moeten in dienst staan van het volk en mij een goed gevoel geven dat zij op een integere en verantwoorde manier ons land besturen aan de hand van mijn belastinggeld. Een debat waarbij het gaat om schoppen en schoffelen laat mij dat niet zien. Dus… op wie moet ik nou stemmen?

Met veel groeten,

Olivier Oostelbos