Wat heb ik afgelopen zaterdag avond genoten van het Nederlands Elftal! Achteraf hoorde ik dat ze niet zo goed gespeeld hadden, maar daar heb ik niets van meegekregen. Ik zat namelijk (voor de eerste keer) in het stadion naar onze leeuwen te kijken en wat maakt de KNVB er dan een feestje van! De kinderen (en ouders) werden voorafgaand aan de wedstrijd op het OnsOranjePark getrakteerd op allerlei activiteiten, zoals doelschieten, hooghouden, shootouts en voetkegelen. Uiteraard liep Dutchy rond om handjes en knuffels uit te delen en werd hij ook nog bijgestaan door Kicky: de mascotte voor het vrouwen EK, wat deze zomer in eigen land plaats vind.

Op de tribune lagen in ons familievak allemaal ratels klaar. Entertainers in scheidsrechterskostuum vermaakten het publiek met balletjes koppen en het uitdelen van groene-, gele- en rode kaarten. Dan de opkomst van de spelers. Muziek met een dikke beat, oranje serpentines en de wave die door het stadion giert.Wat was het gaaf! Mijn zoon zei zelfs dat dit de gaafste dag van het jaar was geweest.

Terugdenkend mag ik dan aannemen dat de KNVB haar doelen heeft behaald: een mooie overwinning met ruime cijfers en een onvergetelijke avond voor de fans. En ineens realiseer ik me dat alle sfeeracties die zijn uitgevoerd wellicht beleving NIET als doel hebben gehad, maar slechts een middel zijn geweest. Door het OnsOranjePark al twee uur voorafgaand aan de wedstrijd te openen wordt de massastroom van 35.000 bezoekers enorm opgerekt. Er is minder piekbelasting, wat lange files, wachtrijen en opstoppingen voorkomt. Stel dat je de poorten twee uur van tevoren open zou gooien, maar dan zonder entertainment, dan wordt het heel lang wachten. Nu was dat niet het geval. Niet bij de parkeerplaats, niet bij de tram, niet bij de ingang, de kassa of de spelletjes. Helaas wel bij de bar in de pauze. Want dan zie je dat er ineens toch weer piekbelasting ontstaat door 35.000 mensen die allemaal tegelijk wat te drinken gaan halen. Wellicht dat daar nog wat winst valt te halen door heel Amerikaans drank te verkopen op de tribune.

Kijk hier voor een sfeerimpressie (3 min) van deze dag.

Met veel groeten,

Olivier Oostelbos, Jelloo