Afgelopen week heb ik via “Vice” een blog gelezen met bovenstaande titel. Pakkende kop, prikkelende voorbeelden, prima artikel. Vooral omdat de schrijver ook de verdieping zoekt en kijkt naar de effecten van belevingseconomie op jongeren. De auteur stelt daarbij dat het elk weekend najagen van een nieuwe prikkel uiteindelijk leidt tot verlies van cultuur. Interessant, maar volgens mij te kort door de bocht.

Naar mijn idee is een beleving namelijk meer dan elk weekend een nieuwe prikkel. Een beleving is het verkopen van een goed gevoel. En ja, dat kun je bereiken door steeds nieuwe dingen te doen zoals in de blog wordt beschreven: “sushi maken met je sportteam en modderworstelen met Johan van sales.”
Daarmee heb je echter niet het hele bereik van beleving in kaart gebracht. Als je er van uit gaat dat beleving het verkopen is van een goed gevoel, kan dat juist die gezellige vaste gastencamping zijn waar jij je elk weekend thuis voelt. Of de tourclub waarmee je elk weekend een fietstocht maakt voor je sportieve ontspanning. Zolang jij bereidt bent om geld te betalen aan een (commerciele) partij die jouw goede gevoel faciliteert, is er wat mij betreft sprake van belevingseconomie.

De RECRON heeft dat wat mij betreft mooi genuanceerd in kaart gebracht met de Leisure Leefstijlen. Je kunt niet alle gasten over een kam scheren. Niet alle gasten vinden alle prikkels even leuk. Niet alle gasten vinden steeds wisselende prikkels leuk. Er zijn zat gasten die het heerlijk vinden om te weten waar ze aan toe zijn. Gasten die gelukkig worden van duidelijkheid en herhaling. Van structuur en veiligheid. Gasten in de blauwe en groene segmenten. Uitgaand van de eerder genoemde blog lijkt het echter alsof er alleen sprake is van beleving bij rode en gele gasten. En dat is wat mij betreft te kort door de bocht. Zelfs bij jongeren.

Met veel groeten,

Olivier Oostelbos