Wat was het een heerlijke zomer! En wat heb ik genoten van de Nederlandse campingbedrijven waar ik met mijn vrouw en kinderen een tentje heb neergezet. Na alle bedrijfstrainingen die ik in het voorjaar heb mogen verzorgen, is het mooi om te zien wat daar uiteindelijk in de praktijk echt van terecht komt. Natuurlijk kijk ik dan op een andere manier dan een reguliere recreant. Natuurlijk ben ik niet alleen maar op vakantie, maar ook aan het werk. En natuurlijk vragen mensen mij regelmatig of ik dan nog wel kan genieten van de vakantie. Nou, ik wel hoor! Juist omdat ik misschien wel de meest kritische gast ben die er op het park rondloopt, kan ik ook enorm genieten van momenten dat ik echt verrast wordt door belevingsgerichte acties van het personeel. Door spontane acties die getuigen van positiviteit, behulpzaamheid en plezier in je werk.

Zo zat ik op het terras van Camping Scheldeoord in Zeeland onder een parasol een boekje te lezen. Lekker biertje erbij en tussendoor een ijsje voor de kinderen als zij de speeltuin en het zwembad afwisselden. Mijn dochter is vijf jaar oud en is twee weken geleden in groep 3 gestart. Voor de zomer waren ze op school al een beetje met cijfers en letters bezig geweest en nu hier op het terras, midden in de vakantie, vraagt ze ineens: “Papa, heb jij een rekenblad voor mij?” Had ze zin om een paar sommetjes te maken! Ik had natuurlijk geen rekenblad bij me, en opperde als grapje dat ze dat misschien binnen bij de bar wel hadden. Mijn dochter gaat dus zelf naar binnen en komt een paar minuten later naar buiten. Met een rekenblad!
Bleek dat een van de terrasmedewerkers op de PABO zat en wel even tijd had om een rekenblad te maken. Gaaf! Als ze “nee” hadden gezegd, had niemand (ook ik niet) dat vervelend gevonden. Maar juist doordat ze onverwacht “ja” zeggen en dat rekenblad wel maken, creëren ze een geweldig moment. Zeker als je bedenkt dat mijn dochter even later het rekenblad ingevuld en al ging inleveren bij de juf en vervolgens met een dikke krul op het papier terug kwam. Glunderend van oor tot oor: “Alles goed!”

Met veel groeten,

Olivier Oostelbos
Jelloo bv